|

Η ΑΕΚ στη τουρκική Superleague κι ο Πανθρακικός στη τουρκική Ulker;

Ακούγεται τρελό, άκρως προχωρημένο και σχεδόν ..πρωταπριλιάτικο αστείο, αλλά ίσως να μην είναι!

Η Τουρκική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία σε συνεννόηση ακόμη και με τον Υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου επιθυμούν να απευθύνουν συντόμως πρόταση στη ΑΕΚ να επιστρέψει στο τουρκικό πρωτάθλημα!

Να ένας τρόπος που ενδεχομένως θα απομακρύνει την ΑΕΚ από τα σοβαρά προβλήματα διοικητικού χαρακτήρα που την ταλαιπωρούν!

Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Radikal, ο Πρόεδρος της Τουρκικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Mahmut Özgener προετοιμάζουν επίσημη πρόταση να παίξει η ΑΕΚ στη τουρκική superleauge. Η αλήθεια είναι ότι το δημοσίευμα της Radikal διέρρευσε κοντά στη ..πρωταπριλιά, ωστόσο οι επίσημοι Τούρκοι κρατικοί αξιωματούχοι δεν φημίζονται και τόσο για την ευρύτητα του ..χιούμορ τους.

Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, ο Σοφοκλής Πιλάβιος, πρόεδρος της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας , είναι γνώστης της πρότασης και φέρεται να δήλωσε σε αξιωματούχους της τουρκικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, "ότι το να συμμετάσχει η ΑΕΚ στη τουρκική superleauge, θα βελτιώσει ακόμη περισσότερο το φιλικό κλίμα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία".

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου , Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας και εμπνευστής της διαβόητης θεωρίας των «μηδενικών προβλημάτων» με τις γείτονες προς την Τουρκία χώρες, φέρεται θερμός υποστηριχτής της πρότασης. Ο Νταβούτογλου στην πρόσφατη επίσκεψη του στην Ελλάδα είχε καλέσει τους Κωνσταντινουπολίτες να επιστρέψουν στην γενέτειρα τους. Όπως υποδηλώνει το όνομά της –γράφει η Radikal- η Αθλητική Ένωσις Κωνσταντινουπόλεως πρόκειται για μεγάλη ομάδα στη Ελλάδα με τεράστιο αριθμό οπαδών και είναι γέννημα – θρέμμα των Ελλήνων προσφύγων από την Πόλη.

Από: paspartoy.blogspot.com



*      *      *

Ερώτηση
ΠΡΟΣ: Toν Αξιότιμο Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού
Τον Αξιότιμο Υπουργό Εξωτερικών.
ΘΕΜΑ: «Σε Τούρκους επιχειρηματίες πωλείται ο Πανθρακικός, σύμφωνα με φημολογίες».
Έντονη ανησυχία έχουν προκαλέσει το τελευταίο διάστημα οι φήμες που κυκλοφορούν στην τοπική κοινωνία της Κομοτηνής περί αλλαγής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του Πανθρακικού και πώληση της πλειοψηφίας των μετοχών σε εταιρείες Tουρκικών συμφερόντων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, οι τουρκικές εταιρίες "Ulker" και η "Ziraat
Bank", φέρονται ως υποψήφιες αγοραστές του πλειοψηφικού πακέτου των
μετοχών της ομάδας της Ροδόπης. Το τίμημα, μάλιστα, που προσφέρουν κρίνεται υπερδιπλάσιο από την πραγματική αξία του Πανθρακικού. Σε μία Εθνικά ευαίσθητη περιοχή, όπως αυτή της Θράκης, τέτοιες κινήσεις προκαλούν εύλογα ερωτηματικά για τον απώτερο σκοπό που αποσκοπούν και ο οποίος σαφώς δεν αφορά μόνο το επενδυτικό ενδιαφέρον.
Συνεπώς ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1. Αντιλαμβάνεστε τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν στην ακριτική περιοχή της Θράκης, με το έντονο μουσουλμανικό στοιχείο αν η μεγαλύτερη ομάδα του Νομού Ροδόπης περάσει στα χέρια Τούρκων επιχειρηματιών;
2. Πιστεύετε ότι ο εντυπωσιακός ζήλος που επιδεικνύουν οι Τούρκικες εταιρίες αποβλέπει μόνο σε καθαρά αθλητικά και επενδυτικά σχέδια;
3. Σε τι ενέργειες θα προβείτε έτσι ώστε να επηρεάσετε καίρια τους αρμόδιους παράγοντες και να αποφευχθεί η πώληση του Πανθρακικού σε Τούρκους επενδυτές;

Ο Ερωτών Βουλευτής:
Ανατολάκης Γεώργιος, Β΄ Πειραιώς - ΛΑ.Ο.Σ.

Ο βουλευτής κ.Ανατολάκης κατέθεσε τη παραπάνω ερώτηση στη Βουλή έχοντας υπόψιν του την έντονη φημολογία των ημερών που περιγραφόταν γλαφυρά σε δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΟ ΕΘΝΟΣ» την Τρίτη:
«Λέγεται μάλιστα πως οι γείτονές μας έκαναν και το κομμάτι τους, καθώς έφτασαν στην Κομοτηνή αρχικά με κότερο και στη συνέχεια επιθεώρησαν το αθλητικό κέντρο φτάνοντας εκεί με ελικόπτερο! Όπως άφηναν να διαρρεύσει κύκλοι της ΠΑΕ, επίσημη πρόταση δεν έχει ακόμα κατατεθεί, αλλά οι ακρίτες εμφανίζονται «ζεστοί» σε πιθανή πώληση, από τη στιγμή μάλιστα που οι Τούρκοι φέρονται διατεθειμένοι να προσφέρουν «γην και ύδωρ»!
«Μπορεί στην υπόλοιπη Ελλάδα να ξένισε, λόγω του ότι πρόκειται για μια εθνικά ευαίσθητη περιοχή, αλλά εμείς το αντιμετωπίζουμε ως κάτι φυσιολογικό. Κι αυτό διότι έχουμε μάθει να ζούμε με τους μουσουλμάνους» σχολίαζαν κύκλοι της ΠΑΕ».
Τελικά, ο πρόεδρος του Πανθρακικού Θοδωρής Σαββάκης διέψευσε τα σενάρια αυτά τη Τετάρτη μιλώντας σε αθλητικό ραδιοφωνικό σταθμό στην Αθήνα:
«Κατηγορηματικά δεν υπάρχει θέμα πώλησης της ομάδας. Ούτε καν συζήτηση δεν έχει γίνει. Φαντάζομαι ότι ξεκίνησε από ένα δημοσίευμα 1η Απριλίου. Η απαρχή της όλης ιστορίας είναι αυτή. Μετά πήρε διαστάσεις. Δεν υπάρχει θέμα. Παραμένουμε ως έχει».

Για τα πιθανά αίτια της αμφιλεγόμενης στάσης της διοίκησης τη ομάδας ο διαδικτυακός τόπος conta.gr δίνει τρεις εναλλακτικές εξηγήσεις:
1) Είναι γνωστό πως μέχρι πριν από λίγο καιρό, ο Πανθρακικός, δεχόταν οικονομική βοήθεια και χορηγίες, από το κράτος, με μεσολαβητές βουλευτές και πολιτικούς, που σχετίζονται με την Κομοτηνή. Φέτος, οι χορηγίες αυτές δεν δόθηκαν με αποτέλεσμα οι διοικούντες να θέσουν το θέμα των τουρκικών εταιρειών, με σκοπό να πάρουν βοήθεια από άλλους (στο ενδεχόμενο πώλησης της ομάδας σε Τούρκους, όλο και κάποιος θα έδειχνε ευαισθησία και θα βοηθούσε).

2) Ο Θόδωρος Σαββάκης ακολούθησε την τακτική "ρίχνω άδεια για να πιάσω γεμάτα". Το ενδεχόμενο της πώλησης της ομάδας σε Τούρκους, θα ανάγκαζε κάποιον Έλληνα επιχειρηματία να ασχοληθεί τελικά με τον Πανθρακικό και να προχωρήσει στην απόκτησή του.

3) Πίσω από τις δύο τούρκικες εταιρείες, βρίσκεται γνωστός Έλληνας παράγοντας του ποδοσφαίρου, ο οποίος τη νέα χρονιά φιλοδοξεί να ασχοληθεί με την ομάδα, κάνοντας αυτός το deal με τους γείτονες επιχειρηματίες.

*      *      *


Αλήθεια ή ψεύδος, στις κινήσεις στο φαινομενικά αθώο πεδίο του αθλητισμού δεν πρέπει να μη λαμβάνεται υπόψιν κι η γραμμή του εξαιρετικά επικίνδυνου και χαμένου στις νεοοθωμανικές φαντασιώσεις – σύμφωνα με το WikiLeaks - Τούρκου υπουργού Εξωτερικών κ. Νταβούτογλου που κάθε άλλο παρά δεν έρχεται σε σύγκρουση με τις κινήσεις στον αθλητισμό (και όχι μόνο..) και συμπυκνώνεται σε δήλωση σε αμερικανό δημοσιογράφο στις αρχές του Δεκέμβρη 2010:
«Η Βρετανία έχει την κοινοπολιτεία με τις πρώην αποικίες της. Γιατί η Τουρκία να μην ξαναοικοδομήσει την ηγετική της θέση στα πρώην Οθωμανικά εδάφη στα Βαλκάνια, την Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία».
Davutoglu is something of an antihero of the WikiLeaks cables, described as "exceptionally dangerous" and "lost in neo-Ottoman Islamist fantasies." Having arrived in Washington a few hours after those descriptions were released, he accepted an apology from Secretary of State Hillary Rodham Clinton, played down the damage - and embraced at least part of the embassy's analysis. "Britain has a commonwealth" with its former colonies, he reminded me. Why shouldn't Turkey rebuild its leadership in former Ottoman lands in the Balkans, Middle East and Central Asia?

Posted by seliniotis on 8:18 μ.μ.. Filed under , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response

0 σχόλια for "Η ΑΕΚ στη τουρκική Superleague κι ο Πανθρακικός στη τουρκική Ulker;"

Leave a reply