|

Όταν το 1931 έκαναν προβλέψεις για το σωτήριον έτος 2011

Πίσω στο χρόνο, το Σεπτέμβριο του 1931 η εφημερίδα New York Times στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων της για τα 80 χρόνια λειτουργίας της ζήτησε από σημαίνοντες προσωπικότητες της εποχής να προβλέψουν την κατάσταση στον κόσμο 80 χρόνια αργότερα. Δηλαδή το 2011. Ορίστε μερικές χαρακτηριστικές απαντήσεις:

Ο κοινωνιολόγος William Ogburn έπεσε έξω σε πολλές προβλέψεις του. Πρόβλεπε το τέλος της φτώχιας και τον πληθυσμό στις ΗΠΑ να φθάνει τα 160 εκατομμύρια (στην πραγματικότητα είναι ακριβώς διπλάσιος). Παρόλα αυτά κάποια πράγματα αποδείχθηκαν ορθά:
"Η αυτοματοποίηση θα αντικαταστήσει ευρέως τους εργάτες στα εργοστάσια. Η μαγεία του τηλεχειριστηρίου θα γίνει καθημερινότητα. Η τεχνολογία των ηλεκτρικών κυκλωμάτων θα τεθεί στην υπηρεσία της ανθρωπότητας. Η ποικιλότητα των πολιτισμών θα αναδειξει νέες ειδικότητες και πολλές γλώσσες που μόνο ειδικοί θα μπορούν να καταλάβουν.

Αναπόφευκτη η τεχνολογική πρόοδος και αφθονία φυσικών πόρων θα αποφέρει υψηλότερο επίπεδο διαβίωσης. Η φτώχεια θα εξαλειφθεί και η πείνα ως κινητήρια δύναμη επαναστάσεων δεν θα αποτελεί κίνδυνο. Η ανισότητα των εισοδημάτων και της απόδοσης κοινωνικής δικαιοσύνης θα παραμείνει.

Ο ρόλος της κυβέρνησης είναι βέβαιο ότι θα αυξηθεί. Η οικογένεια δεν μπορεί να καταστραφεί, αλλά θα είναι λιγότερο σταθερή στα πρώτα χρόνια του γάμου και τα διαζύγια συχνότερα απ'ότι σήμερα. Οι ζωές των γυναικών θα μοιάζει περισσότερο με εκείνες των ανδρών, θα βγαίνουν για περισσότερο χρόνο έξω από το σπίτι."

Ο επιστήμονας και εφευρέτης Michael Pupin πρόβλεπε δικαιότερη εισοδηματική κατανομή:
"Οι μεγάλες εφευρέσεις που έθεσαν τις βάσεις της σύγχρονης βιομηχανίας μας και του συνακόλουθου εκβιομηχανισμένου πολιτισμού γεννήθηκαν κατά τα τελευταία ογδόντα χρόνια. Η δύναμική τους για τη δημιουργία πλούτου δεν έχει προηγούμενο στην ανθρώπινη ιστορία. Αλλά στερείται τη σοφία της δίκαιης διανομής του πλούτου που δημιουργεί. Κάποιος μπορεί ακίνδυνα προφητεύσει ότι κατά τα επόμενα ογδόντα χρόνια αυτός ο πολιτισμός θα διορθώσει αυτή η έλλειψη παρέχοντας στον εργαζόμενο δίκαιο μερίδιο από τον πλούτο που ο ίδιος παράγει με την εργασία του."
Για πολλές δεκαετίες μετά τη πρόγνωσητ του Pupin, η εισοδηματική δικαιοσύνη κέρδιζε έδαφος. Αλλά η τάση αυτή δεν κράτησε για πολύ: Από το 1970, το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών αυξάνει.


Ο γιατρός W.J. Mayo πιάνει το πάλμο:
"Τώρα που οι μεταδοτικές και μολυσματικές ασθένειες έχουν σε μεγάλο βαθμό ξεπεραστεί, η μέση διάρκεια της ζωής του ανθρώπου έχει αυξηθεί σε πενήντα οκτώ χρόνια. Δεδομένου ότι η επιστημονική έρευνα θα προάγεται ολοένα και περισσότερο με τη πάροδο του χρόνου, η πρόγνωση για τη μέση διάρκεια ζωής του δυτικού ανθρώπου θα αυξηθεί στο βιβλικό όριο των 70 χρόνων.

Αν και επιθυμούμε να πιστεύουμε μόνο ό,τι μπορούμε να δούμε, τα συναισθήματα μας θα κυριαρχούν όταν κρίσεις πέρα από την ανθρώπινη κατανόηση έλθουν, και κάποιες θρησκείες θα συνεχίσουν να αποτελούν καταφύγια για τους ανθρώπους σε εποχές ανασφάλειας."

Οπότε προκύπτει το ερώτημα: Πως θα μοιάζει ο κόσμος το 2091;

ΥΓ: To site AYTO συλλέγει προβλέψεις που δεν έγιναν πραγματικότητα. Μάλιστα υπάρχει διαθέσιμη και μία πρόβλεψη με χρονολογία 1870!

Posted by seliniotis on 5:34 μ.μ.. Filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response

0 σχόλια for "Όταν το 1931 έκαναν προβλέψεις για το σωτήριον έτος 2011"

Leave a reply