|

Πολίτες του κόσμου θέλουν να αναβιώσουν αρχαιοελληνικά μυστήρια στη Γαύδο

Σχέδιο του Ναού του Απόλλωνα στη θέση Λακούδι Γαύδου
Επιστήμονες από διάφορες μεριές του πλανήτη έχουν κατά νου ένα διαφορετικό όραμα: Θέλουν να μεταμορφώσουν τη Γαύδο σε τόπο λατρείας αρχαιοελληνικών εθίμων.

Οι συγκεκριμένοι άνθρωποι, πολλοί εξ'αυτών σπουδαγμένοι πάνω στη πυρηνική φυσική, έχουν χτίσει κατοικίες με οικολογικά χαρακτηριστικά στη Γαύδο και τώρα δημοσιοποιούν τις προθέσεις τους στις τοπικές και περιφερειακές αρχές της Κρήτης. Επιζητούν την ηθική και υλική υποστήριξη για την ανέγερση ναού αφιερωμένου στον Απόλλωνα πάνω σε μια γκρεμοθαλασσιά στην περιοχή Λακούδι.

Βέβαια ένα τέτοιο εγχείρημα απαιτεί τη συναίνεση των μονίμων, καταρχάς, κατοίκων του νησιού και την υλική υποστήριξη της Περιφέρειας. Ως προς το πρώτο, ενδεικτική είναι η αρνητική πρώτη αντίδραση του δημάρχου Στρατή Λαμπάκη και της Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου.

Σε διάγγελμά τους υπογραμμίζουν ότι η Γαύδος μπορεί να αποτελέσει «ένα μέρος για να καλωσορίσουμε ξανά τους θεούς στην Γή», ενώ ήδη προγραμματίζονται εκδηλώσεις κατά το Θερινό και Χειμερινό ηλιοστάσιο στις 21 Ιουνίου και 21 Δεκεμβρίου 2011. Μάλλον βιάζονται πολύ.

Η επιστολή τους προς τον Περιφερειάρχη αναφέρει:
«Αξιότιμε Περιφερειάρχη Κρήτης Κύριε Αρναουτάκη,
Είμαστε μία ομάδα επιστημόνων από διαφορετικές χώρες, τις ΗΠΑ, την Ελβετία, τη Ρωσία, την Ουκρανία, την Πολωνία και αλλού. Ζούμε στη Γαύδο για πάνω από 10 χρόνια και σταδιακά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου γίναμε Έλληνες. Έτσι τώρα ανησυχούμε προσωπικά για τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα, την Κρήτη και τη Γαύδο. Για το λόγο αυτό, αποφασίσαμε να ιδρύσουμε στη Γαύδο το Πυθαγόρειο Ινστιτούτο Φιλοσοφικών Ερευνών για την Αθανασία του Ανθρώπου- ΠΙΦΕΑΑ.
Σύμφωνα με την Αρχαία Ελληνική Μυθολογία, υπήρξε μια περίοδος στην Ελλάδα όπου οι Θεοί συνυπήρχαν με τους ανθρώπους. Το Ινστιτούτο θα μελετήσει τη δυνατότητα αυτής της ιδέας, πέρα από το μύθο, να αποτελέσει σύγχρονο τρόπο ζωής. Στα πλαίσια των τακτικών δραστηριοτήτων του Ινστιτούτου, θα πραγματοποιούνται διεθνή επιστημονικά και φιλοσοφικά συνέδρια και συμπόσια, φεστιβάλ τέχνης και θεατρικά μυστήρια.
Η ίδρυση του Ινστιτούτου περιλαμβάνει την κατασκευή ενός κτιρίου με συνεδριακή αίθουσα για την διεξαγωγή σεμιναρίων και συνεδρίων και την κατασκευή του Ναού του Απόλλωνα για τη θεατρική αναβίωση αρχαίων μυστηρίων.
Το νησί της Γαύδου προσφέρεται για την οργάνωση τέτοιων συναντήσεων. Σας ζητάμε να γίνετε ο προστάτης του εγχειρήματός μας και επίτιμος πρόεδρος του Συμβουλίου των Ιδρυτών του Ινστιτούτου. Επίσης, σας ζητάμε να παρέχετε υλική και οργανωτική υποστήριξη σε αυτό το εγχείρημα.
Ελπίζουμε ότι το ΠΙΦΕΑΑ θα βοηθήσει τη Γαύδο να επιλύσει τα οικονομικά της προβλήματα και θα έλξει πολλές εξέχουσες προσωπικότητες του πολιτισμού και των επιστημών από την Ευρώπη.
Με τη βοήθειά σας, ελπίζουμε να οργανώσουμε, στην αρχή του καλοκαιριού, ένα συνέδριο με θέμα “Αρχαίος Ελληνικός Πολιτισμός: Η πηγή του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού”. Οι διασυνδέσεις μας στον επιστημονικό και πολιτιστικό χώρο δίνουν την ευκαιρία να καλέσουμε σε αυτές τις συναντήσεις τους καλύτερους ειδικούς στον κόσμο, ώστε να προσπαθήσουμε να συνδημιουργήσουμε μια σύγχρονη φιλοσοφία ζωής.
Με εκτίμηση,
Άλλα Σαμόχινα
Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων ΠΙΦΕΑΑ»

Η επιστολή προς το Δήμαρχο Στρατή Λαμπάκη και το Δημοτικό Συμβούλιο Γαύδου αναφέρει:
«Με αυτό το γράμμα, σας προτείνουμε την ίδρυση του Πυθαγόρειου Ινστιτούτου Φιλοσοφικών Ερευνών για την Αθανασία του Ανθρώπου – Π.Ι.Φ.Ε.Α.Α. – στη Γαύδο. Σύμφωνα με την Αρχαία Ελληνική Μυθολογία, υπήρξε μια περίοδος στην Ελλάδα όπου οι Θεοί με τους Ανθρώπους συνυπήρχαν. Το Ινστιτούτο θα μελετήσει τη δυνατότητα αυτής της ιδέας πέρα από το μύθο, να αποτελέσει σύγχρονο τρόπο ζωής. Για το λόγο αυτό θα πραγματοποιούνται διεθνή επιστημονικά και φιλοσοφικά συνέδρια και συμπόσια, φεστιβάλ τέχνης και θεατρικά μυστήρια.
Ιδρυτές του Ινστιτούτου θα είναι εξέχουσες προσωπικότητες των Επιστημών, των Γραμμάτων και των Τεχνών της παγκόσμιας κοινότητας. Ήδη, επιστήμονες και καλλιτέχνες από την Ελλάδα, την Αμερική, την Ελβετία και τη Ρωσία έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να συμμετέχουν στο Π.Ι.Φ.Ε.Α.Α.
Στα παραπάνω πλαίσια και προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του Ινστιτούτου, χρειάζεται να κατασκευαστούν ένα νέο κτιρίο με συνεδριακή αίθουσα και ένας νέος αρχαιοελληνικός ναός, όπου θα λαμβάνουν χώρα οι θεατρικές παραστάσεις.
Η ίδρυση του Π.Ι.Φ.Ε.Α.Α. θα δώσει τη Γαύδο τη μοναδική ευκαιρία να γίνει το πολιτιστικό κέντρο της πυθαγόρειας φιλοσοφίας παγκοσμίως. Επιπλέον, θα είναι ένας σημαντικός παράγοντας τόνωσης και υποστήριξης της τοπικής οικονομίας, μέσω του πολιτιστικού τουρισμού. Οι δραστηριότητες του Ινστιτούτου θα συμβαίνουν σε τακτά χρονικά διαστήματα μέσα στο έτος και θα αποτελέσουν πόλο έλξης επιστημόνων και καλλιτεχνών, αλλά και του ευρύτερου κοινού, από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Ελπίζουμε ο κ. Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο της Γαύδου να υποστηρίξετε σύσσωμοι αυτή την πρωτοβουλία. Θα είναι μεγάλη μας τιμή ο Δήμος της Γαύδου να είναι ανάμεσα στα πρώτα μέλη του Ινστιτούτου.»
Για το θέμα εξέδοσε ανακοίνωση η Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου στην οποία επισημαίνονται και τα εξής :

"Εκ της Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου γνωστοποιείται ότι το τελευταίο διάστημα στη νήσο Γαύδο, η οποία υπάγεται εκκλησιαστικά στην ανωτέρω Ιερά Μητρόπολη, γίνεται προσπάθεια ανοικοδόμησης «ναού» αφιερωμένου στον Απόλλωνα. Σκοπός του ναού αυτού, όπως προκύπτει από πληροφορίες του διαδικτύου είναι: 'Η διεξαγωγή σε αυτόν μυστήρια στους Ελληνες θεούς για χάριν της Ελλάδας".

Σε μια εποχή βαθιάς ηθικής και πνευματικής ύφεσης και παρακμής, απόρροια της οποίας είναι η οικονομική κρίση ως και ό,τι άλλο βιώνουμε στη ζοφερή πραγματικότητα του σήμερα, έχοντας ως αποτέλεσμα να γίνεται ο βιο μας α-βίωτος, η Εκκλησία του Χριστού καλεί τα παιδιά Της και τον κόσμο όλο σε πνευματική αφύπνιση και εγρήγορση. Η προσπάθεια επιστροφής στην ειδωλολατρία, η αναβίωση του δωδεκάθεου και των διονυσιακών τελετών δεν δίδουν διέξοδο στα αλύτρωτα αδιέξοδα της καθημερινότητας μας, αλλά φανερώνουν και αποκαλύπτουν το βάθος και την ουσία του προβλήματος.

Στην προσπάθεια αποχριστιανισμού, αποϊεροποίησης και απογύμνωσης του τόπου και της κοινωνίας μας ας κρατήσουμε 'πάντα ανοικτά, πάντα άγρυπνα τα μάτια της ψυχής μας' μένοντας σταθεροί στις αιώνιες και διαχρονικές αξίες και παραδόσεις του Γένους και της Ρωμιοσύνης, ακούοντας την προτροπή του Αποστόλου Παύλου: '…αδελφοί, στήκετε και κρατείτε τας παραδόσεις ας εδιδάχθητε είτε διά λόγου είτε δι’ επιστολής ημών' (Β’ Θεσ. 2, 15)"

Posted by seliniotis on 9:47 μ.μ.. Filed under , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response

0 σχόλια for "Πολίτες του κόσμου θέλουν να αναβιώσουν αρχαιοελληνικά μυστήρια στη Γαύδο"

Leave a reply