|

Έκκληση για εντοπισμό μνημειακού ελαιόδεντρου του 1930 στο Βουτά Σελίνου

Μία περίφημη ελαία εις Βουτάν Σελίνου 1930
Άρχισε τις εργασίες της η Επιτροπή Αξιολόγησης Μνημειακών, σύμφωνα με τις διαδικασίες που έχουν καθοριστεί στο πλαίσιο του ΣΕΔΗΚ, με την εξέταση των 35 αιτήσεων που είχαν υποβληθεί κατά τη διάρκεια του 2010.Στόχος είναι η προστασία των ελαιόδεντρων αυτών κι η ανάδειξη της ενδοχώρας με αξιοθέατα.

Πέραν από τα οκτώ υποψηφία ελαιόδεντρα, η Επιτροπή έλαβε σοβαρά υπόψη της και δύο άλλα ελαιόδεντρα για τα οποία τα υπάρχουν σημαντικά ιστορικά στοιχεία αλλά απαιτείται παραπέρα έρευνα και διερεύνηση και συμβολή των τοπικών φορέων για τον εντοπισμό και την ανάδειξή τους.

Το ένα από τα ελαιόδεντρα αυτά είναι «Η ΠΕΡΙΦΗΜΗ ΕΛΑΙΑ ΕΙΣ ΒΟΥΤΑΝ ΣΕΛΙΝΟΥ», της οποίας φωτογραφία αλλά και οι διαστάσεις (Διάμετρος κορμού 4.24 μ., περίμετρος 13 - 31 μ, παραγωγή 150 οκάδες) υπάρχουν στο βιβλίο ΠΑΝΘΕΟΝ ΑΘΑΝΑΣΙΑΣ, Κρήτη 1930 σύμφωνα με φωτοτυπία και πληροφορίες που ευγενώς προσέφερε στην Επιτροπή ο δάσκαλος - λαογράφος κ. Σταμ. Αποστολάκης, σύμφωνα με τον οποίο η φωτογραφία βγήκε κατά τις εορταστικές εκδηλώσεις που έγιναν στο Σέλινο για την εκατονταετηρίδα από την Απελευθέρωση. Η Επιτροπή εντόπισε το βιβλίο στο Ιστορικό Αρχείο Κρήτης και ανέτρεξε στις τρεις εφημερίδες ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ, ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ και ΚΗΡΥΞ, που εκδίδονταν στα Χανιά το 1930 και βρήκε την ειδησεογραφία των εκδηλώσεων του Σελίνου αλλά δυστυχώς δεν εντόπισε κανένα στοιχείο σχετικά με την ελιά και τη φωτογραφία. Όσοι προαιρούνται ας βοηθήσουν για την τεκμηρίωση και τον εντοπισμό ή τη διαπίστωση της τυχόν καταστροφής του ελαιοδέντρου.

Ωστόσο για τον εντοπισμό, την ανάδειξη και αξιοποίηση και των δυο αυτών πολύ αξιόλογων μνημειακών ελαιοδέντρων είναι απαραίτητο να υπάρξει και να εκδηλωθεί το ενδιαφέρον των οικείων Δήμων Καντάνου- Σελίνου αλλά και φορέων ή προσώπων των περιοχών, ώστε να υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες και να συμπληρωθεί το Δελτίο Υποψηφιότητας που απαιτείται.Πατήστε ΕΔΩ για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο

Έχει ήδη αναδειχθεί ένα ελαιόδεντρο ως μνημειακό στο δήμο Καντάνου-Σελίνου. Στοιχεία για όλα τα καταγεγραμμένα μνημειακά υπάρχουν ΕΔΩ.
Αρκετά ελαιόδεντρα, συστάδες ελαιοδέντρων άλλα και ελαιώνες ολόκληροι που υπάρχουν σήμερα στις περιοχές Ανισαράκι και Βαρδαλιανά της ιστορικής κωμοπόλεως της Κανδάνου στα Χανιά που θα μπορούσαν με βάση το μέγεθος το ανάγλυφο και τις σπηλαιώσεις του κορμού να χαρακτηριστούν σαν Mνημειακά.

Μεταξύ αυτών είναι και η Ελια στην θεση Αγ.Γεωργιος, του οικισμου Ανισαρακ το οποίο έχει ανακηρυχθεί από τον Σύνδεσμο Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ) σαν «Μνημειακό» λόγω του ειδικού πεπλατυσμένου σχήματος και του ανάγλυφου του κορμού του και λόγω της κατάταξης του από τους κατοίκους παλαιοτέρων εποχών στις «δεκαοχτούρες», δηλαδή στα ελαιόδεντρα που παρήγαγαν 18 μίστατα (δοχεία των 12 κιλών), δηλαδή περίπου 220 κιλά ελαιόλαδο. Σήμερα η παραγωγή του έχει μειωθεί στα 80-100 κιλά.

Το Ελαιόδεντρο αυτό που βρίσκεται στην θέση «Αγ. Γεώργιος» του οικισμού «Ανισαράκι» της Κανδάνου (συντεταγμένες N 35o 20ʼ 128 και ΕΟ 23ο 45ʼ .408 και υψόμετρο 510m), ανήκει στον Μιχ. Γ. Σαρτζετάκη, είναι ποικιλίας Μαστοειδούς που τοπικά αποκαλείται «Τσουνατη» εμβολιασμένης σε υποκείμενο Αγριελιάς.

Ο κορμός του δέντρου σε ύψος 0,8m από το έδαφος έχει μέγιστη διάμετρο (4,35m) και περίμετρο 12,32.m ενώ στην βάση του δέντρου έχει μέγιστη διάμετρο 6,85m και περίμετρο 18.27m.

Posted by seliniotis on 8:19 π.μ.. Filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response

0 σχόλια for "Έκκληση για εντοπισμό μνημειακού ελαιόδεντρου του 1930 στο Βουτά Σελίνου"

Leave a reply