|

Τα λιοζούμια της ελιάς κρύβουν ένα θησαυρό

Τουλάχιστον 4,6 δισ. ευρώ ετησίως θα μπορούσε να εξασφαλίζει η χώρα μας από τη διαχείριση των τοξικών φαινολών που κρύβονται στα απόβλητα των ελαιοτριβείων. Τη μετατροπή των αποβλήτων σε «χρυσάφι» επιχείρησε το Πανεπιστήμιο Κρήτης σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης και το ΤΕΙ, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή της Ιατρικής Σχολής Ηλία Καστανά.

Αυτός ο τρόπος επιδιώκει να σταματήσει οριστικά την τοξική ρύπανση που προκαλείται στις λίμνες, στα ποτάμια, στη θάλασσα και στον υδροφόρο ορίζοντα, εξασφαλίζοντας παράλληλα ένα πλούσιο εισόδημα για τους ελαιοπαραγωγούς της χώρας.

Πράσινη επιχείρηση
Σε ένα ελαιοτριβείο του νομού Ηρακλείου της Κρήτης, στο χωριό Αλάγνι, οι επιστήμονες εγκατέστησαν μια μονάδα, η οποία διαθέτει ειδικά φίλτρα που συγκρατούν τις φαινόλες, καθαρίζοντας στο τέλος τα απόβλητα του καρπού της ελιάς.

«Τα λιοζούμια, όπως αλλιώς λέγονται τα απόβλητα του καρπού της ελιάς, εμπεριέχουν πολύ υψηλό οργανικό φορτίο και τοξικές φαινόλες που είναι απαραίτητες στη φαρμακοβιομηχανία, όπως επίσης στη βιομηχανία τροφίμων και καλλυντικών. Αυτές οι ουσίες έχουν αντιμικροβιακή και αντιοξειδωτική δράση».

Η ετήσια παραγωγή του «χρυσού» προϊόντος από τον κατσίγαρο θα πωλείται στη βιομηχανία με τεράστια οικονομικά οφέλη. Η τιμή στην αγορά, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις του Ηλ. Καστανά, εκτιμάται στα 2.000 ευρώ το κιλό.

Φυσικά, οι απεριόριστες δυνατότητες δεν τελειώνουν εδώ. Το 80% του κατσίγαρου που δεν καθαρίζεται από το φίλτρο αποστέλλεται σε μια δεξαμενή στο έδαφος και γίνεται εδαφοβελτιωτικό. Παράλληλα, τα στερεά απόβλητα του κατσίγαρου χουμοποιούνται (δηλαδή συγχωνεύονται με άλλα οργανικά και βιοαποικοδομήσιμα απόβλητα), δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο βιολογικό λίπασμα εξαιρετικής ποιότητας. Πατήστε ΕΔΩ για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο

Posted by seliniotis on 3:16 μ.μ.. Filed under , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response

0 σχόλια for "Τα λιοζούμια της ελιάς κρύβουν ένα θησαυρό"

Leave a reply