|

Η ατμόσφαιρα της κεντρικής πολιτικής σκηνής είναι ιονισμένη

Σε επικοινωνιακές κορώνες εσωτερικής κατανάλωσης αποδίδουν Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον τις «αντιδράσεις» της κυβέρνησης για το ύψος των αποκρατικοποιήσεων. Υψηλά ιστάμενος αξιωματούχος του ΔΝΤ, που μετείχε στη διαδικασία και την υπογραφή της δανειακής σύμβασης της Ελλάδας με την τρόικα από την πρώτη στιγμή, αναφέρει ότι οι όροι είναι ξεκάθαροι ως προς την «αξιοποίηση» της δημόσιας περιουσίας και πλουτοπαραγωγικών πόρων.


Όταν η τρόικα μας καλεί να πουλήσουμε (χαρίσουμε) τα πάντα – και μάλιστα επιχειρεί να προκαταλάβει τον τρόπο και το αντικείμενο των πωλήσεων προειδοποιώντας ακόμη και για τη διαφάνεια στη διαδικασία του ξεπουλήματος – δεν το κάνει ως... σύμβουλος, αλλά ως αντισυμβαλλόμενος και δικαιούχος.



Οι δανειστές έχουν το ελεύθερο να κατασχέσουν, να αγοράσουν (σε οποιεσδήποτε τιμές), να εκμεταλλευτούν και να αξιοποιήσουν την κρατική περιουσία, όταν η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να ξεπληρώσει το δάνειο που έχει λάβει. Και δυστυχώς, λόγω της εμπλοκής με τη βοήθεια της Ε.Ε. προς τη χώρα μας (που αποκαλύψαμε στο προηγούμενο φύλλο), η Ελλάδα βαδίζει προς αδυναμία εξυπηρέτησης του χρέους της.


Η κυβέρνηση Παπανδρέου, λοιπόν, στο πλαίσιο της δανειακής σύμβασης των 110 δισ. ευρώ από τον «μηχανισμό», υπέγραψε, μεταξύ πολλών άλλων, τα εξής, στο άρθρο 14 παρ. 5:


«Με την παρούσα ο Δανειολήπτης αμετάκλητα και άνευ όρων παραιτείται από κάθε ασυλία που έχει ή πρόκειται να αποκτήσει, όσον αφορά τον ίδιο ή τα περιουσιακά του στοιχεία, από νομικές διαδικασίες σε σχέση με την παρούσα Σύμβαση, περιλαμβανομένων, χωρίς περιορισμούς, της ασυλίας όσον αφορά την άσκηση αγωγής, δικαστική απόφαση ή άλλη διαταγή, κατάσχεση, αναστολή εκτέλεσης δικαστικής απόφασης ή προσωρινή διαταγή, και όσον αφορά την εκτέλεση και επιβολή κατά των περιουσιακών στοιχείων του στον βαθμό που δεν το απαγορεύει αναγκαστικός νόμος».

Η εν λόγω παράγραφος υπεγράφη από τον υπουργό Οικονομικών και... δεν έχει κυρωθεί από τη Βουλή. Δεδομένου λοιπόν ότι η Ελλάδα είναι ευάλωτη και καθόλου δύσκολο να βρεθεί σε αδυναμία εξυπηρέτησης του χρέους της, ένα ακόμη εκβιαστικό χαρτί που έχει στα χέρια της η τρόικα είναι η δυνατότητά της να καταγγείλει τη σύμβαση δανεισμού. Πατήστε ΕΔΩ για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο


*      *      *

Μερικές προτάσεις της Τρόικας είναι προφανείς, μερικές δραματικές, μερικές περίεργες και μερικές... ύποπτες. Μία από αυτές που ανήκουν στην τελευταία κατηγορία είναι η πώληση της συμμετοχής του κράτους σε εισηγμένες στο Χ.Α. εταιρίες για την εξοικονόμηση κεφαλαίων με στόχο τη μείωση του χρέους.

Σύμφωνα με το ρολόι κρατικού χρέους του XrimaNews.gr, τον Φεβρουάριο του 2011 το χρέος πλησιάζει στα 346 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με στοιχεία της Solidus Χρηματιστηριακής και ανάλυση φοιτητή της GSTA το σύνολο των χρημάτων που μπορεί να εισπράξει το δημόσιο αν πουλήσει όλη τη συμμετοχή του σε εισηγμένες στο ΧΑ εταιρίες στις τρέχουσες τιμές ανέρχεται στα 6,52 δισ. ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι, αν πουληθεί η συμμετοχή του δημοσίου αύριο, το χρέος θα παραμείνει κοντά στα 340 δισ. ευρώ και ουσιαστικά δεν θα έχει αλλάξει τίποτε απολύτως σε σχέση με το πρόβλημα χρέους της Ελλάδας. Ακόμη και αν πουληθεί περιουσία 50 δισ., όμως, τον Φεβρουάριο του 2015, το χρέος θα δείχνει και πάλι 345 δισ. Ευρώ…
Από: xrimaNews.gr


*      *      *


Από τυπικοί συνεσταλμένοι γραφειοκράτες στην αρχή οι εμπειρογνώμονες της τρόικας εξελίχθηκαν με τον καιρό σε διαχειριστές όχι μόνο της πολιτικής αλλά και της επικοινωνίας των πολλών μέτρων. Ο κ. Πεταλωτής σχεδόν δεν είχε ρόλο τους τελευταίους μήνες. Την πολιτική του μνημονίου περνούσαν απευθείας στην ελληνική κοινή γνώμη οι κκ. Τόμσεν, Ντερούζ και Τράα, οι οποίοι έπειτα από κάθε αποστολή είχαν την τιμητική τους στα κανάλια και στις εφημερίδες. Μάλιστα προγραμμάτιζαν τις εμφανίσεις τους ώστε να μη μένει κανένα μέσο ενημέρωσης παραπονεμένο. Επειδή όμως αυτές είναι δυναμικές καταστάσεις και όλα εξελίσσονται, δεν μπορούσαν παρά να επηρεαστούν και οι εμπειρογνώμονες της τρόικας.

Εχοντας το πεδίο ανοιχτό και την κυβέρνηση βολεμένη, οι τύποι ψωνίστηκαν, σχεδόν νόμισαν ότι κυβερνούν την Ελλάδα και την περασμένη Παρασκευή θέλησαν να το δείξουν. Μόνο που στο μεσοδιάστημα εδώ είχε εξελιχθεί το κίνημα «Δεν πληρώνω», στα ΜΜΕ είχαν αναπτυχθεί αντιπαλότητες μεγάλες, η ίδια η κοινωνία έτεινε να διχασθεί και έτσι με την ανακοίνωση της πολιτικής των αποκρατικοποιήσεων το ποτήρι ξεχείλισε. Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τη χειρότερη κρίση της από την εποχή του μνημονίου, ο κόσμος έχει εξαγριωθεί και η πολιτική βράζει στο παρασκήνιο.

Από εδώ και πέρα όλα μπορούν να συμβούν. Η ατμόσφαιρα είναι ιονισμένη και αρκεί ένα γεγονός να τινάξει τα πάντα στον αέρα. Πατήστε ΕΔΩ για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο



Posted by seliniotis on 7:12 μ.μ.. Filed under , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response

0 σχόλια for "Η ατμόσφαιρα της κεντρικής πολιτικής σκηνής είναι ιονισμένη"

Leave a reply