|

Το καλύτερο δώρο για την γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου


Η γιορτή του Έρωτα στην αρχαία πόλη των
Αθηναίων τελούνταν την 4η μέρα του μήνα Μουνιχιώνος
προς τιμήν του θεού Έρωτα και της θεάς Αφροδίτης.
 Πολλοί πιστεύουν ότι ο Έρωτας είναι μέγας θεός και ενεργεί πέρα από τα ανθρώπινα όρια. Στον Έρωτα οφείλονται δύο αγαθά: το αίσθημα της τιμής (φιλοτιμία και ζήλος) και η περιφρόνηση για τον θάνατο. Αυτά μας λέει ο Φαίδρος στο “ Συμπόσιον” του Πλάτωνος.

Ενώ ο Παυσανίας διαγράφει τα όρια του Έρωτα: “ Ουράνιος και Πάνδημος”.

Ο Ερυξίμαχος σαν γιατρός πλέκει το εγκώμιο του Έρωτα επιστημονικά: Γι’ αυτό τον χωρίζει σε ωφέλιμο και επιβλαβή. Αν η επιθυμία είναι ορθή (διάγνωση) αποφασίζει πως πρέπει να επιτρέψει την εκπλήρωσή του ή αν πρέπει να την εκριζώσει (θεραπεία).

Ο Αριστοφάνης θέλει και εξηγεί τον Έρωτα γενετικά. Ο Έρωτας είναι ένστικτο πρωταχρικό του ανθρώπινου οργανισμού, το μεγάλο μυστήριο και θαύμα της δημιουργίας. Μόνο μυθολογικά μπορεί να συλληφθεί. Έτσι ο άνθρωπος οδηγείται από κάτι μοιραίο χωρίς να γνωρίζει την αιτία. Η ένωση αυτή είναι δώρο Θεού.

Ο Αγάθων, τραγικός ποιητής είναι ο μόνος που χαρακτηρίζει τον Έρωτα και τον θεωρεί πρώτο σε ευδαιμονία μεταξύ των θεών, δηλαδή κάλλιστο και άριστο.

Σημαντική είναι η άποψη της Διοτίμας η οποία αναφέρει την θεία προέλευσή Του και ότι βρίσκεται κοντά στις γνωστικές δυνάμεις της ψυχής.: Διαίσθηση, προαίσθηση, ευαισθησία στους επηρεασμούς του νευρικού συστήματος. Ενώ πιστεύει ότι ο Έρωτας είναι σύνδεσμος μεταξύ θεών και ανθρώπων. Ο Έρωτας είναι γιος της Πενίας και του Πόρου. Μέσα στο αίμα του έχει τη στέρηση, αλλά και την πραγματοποίηση του ιδανικού.

Η κορωνίδα των απόψεων έρχεται από τον Σωκράτη που μας λέει: ” Η πραγματοποίηση του Έρωτα δεν συνεπάγεται και το σταμάτημά του. Αυτή η διάρκεια του δίνει αθανασία. Έχοντας την ανώτερη μορφή αξιών και τον πόθο της αιώνιας κατοχής.

Λίγο πολύ αυτά μας λένε οι συνδαιτυμόνες στο "Συμπόσιον", όπου διακρίνεται ο «καλός» Έρωτα (γιος της Αφροδίτης Ουρανίας) από τον «κακό» Έρωτα (γιος της Αφροδίτης Πανδήμου)..

Στο παρακάτω αντίγραφο του βιβλίου "Συμπόσιον" του Πλάτωνα υπάρχουν δύο σημεία που πρέπει να προσεχθούν να τα διαβαστεί ευχάριστα: Πρώτον, επειδή η ανάρτηση αυτή χρειάζεται χρόνο για να φορτώσει το βιβλίο, μην ανοίξετε το βιβλίο πριν περάσουν πέντε λεπτά. Μπορείτε ωστόσο να ακούσετε το τραγούδι που επισυνάπτεται. Δεύτερον, επειδή τα γράμματα δεν ξεχωρίζουν σ'αυτή τη μεγέθυνση πατήστε την επιλογή "fullscreen" (βρίσκεται στο πάνω μέρος του βιβλίου) και στη συνέχεια για όσους δεν ικανοποιεί το αποτέλεσμα, πατήστε το κουμπί "+" (βρίσκεται κάτω αριστερά της μεγάλης οθόνης που ανοίξατε).





Το ερωτικό ποίημα Σ’ αγαπώ γραμμένο από την Κρίστη Στασινοπούλου. Οι ευαίσθητοι και ρομαντικοί στίχοι έγιναν τραγούδι από την ίδια στο άλμπουμ Υφαντόκοσμος του 1997.

Σ αγαπω
Ήμουνα μόνη μες στη ζωή μου κι όταν σε βρήκα όλα άνθισαν.
Στεγνό χωράφι το κορμί μου χίλια ρυάκια το πότισαν.
Έλα και πάλι μέσα στο κρύο έλα σαν φως να με ζεστάνεις.

Σ’ αγαπώ, σ’ αγαπώ, σαν το λουλούδι ανοίγω μέσα στα πέταλα σε τυλίγω
Σ’ αγαπώ, σ’ αγαπώ κι όλη η γη γιορτάζει γιατί η αγάπη μας μέλι στάζει
Σ’ αγαπώ… Ω, έλα! Έλα!

Σαν μελωδία απ’ την Ινδία θέλω να μπω μέσα στη καρδιά σου.
Να σε βαφτίσω στην μαγεία και να μεθύσω απ’ τα φιλιά σου.
Είσαι ο ήλιος, είσαι το φεγγάρι κι εγώ θα γίνω ιέρεια σου.

Σ’ αγαπώ, σ’ αγαπώ, σαν το λουλούδι ανοίγω μέσα στα πέταλα σε τυλίγω
Σ’ αγαπώ, σ’ αγαπώ κι όλη η γη γιορτάζει γιατί η αγάπη μας μέλι στάζει
Σ’ αγαπώ… Ω, έλα! Έλα!

Κάθε γυναίκα θέλει έναν άντρα να την ποθεί, να την ανασταίνει.
Και κάθε άντρας, μια γυναίκα για τη ζωή να τον μαθαίνει.
Έλα ουρανέ μου να γίνουμε ένα είσαι ο μόνος άντρας για μένα.

Σ’ αγαπώ, σ’ αγαπώ, σαν το λουλούδι ανοίγω μέσα στα πέταλα σε τυλίγω
Σ’ αγαπώ, σ’ αγαπώ κι όλη η γη γιορτάζει γιατί η αγάπη μας μέλι στάζει
Σ’ αγαπώ… Ω, έλα! Έλα!

Posted by seliniotis on 5:24 μ.μ.. Filed under , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response

0 σχόλια for "Το καλύτερο δώρο για την γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου"

Leave a reply