|

Το WWF αναζητά συμμέτοχους για τη προστασία των υγρότοπων της Κρητης

Οι υγρότοποι είναι βασικά ενδιαιτήματα για ψάρια, υδρόβια ασπόνδυλα και πουλιά. Επίσης, συμβάλλουν στον έλεγχο των πλημμύρων και παραγωγή πόσιμου νερού και ενέργειας. Οι υγρότοποι συχνά είτε εκχερσώνονται ή αποξηραίνονται για αναπτυξιακούς λόγους, είτε αλλάζουν φυσιογνωμία με τη κατασκευή υδρευτικών έργων και φραγμάτων, αλλά και λόγω χημικής ρύπανσης. Στην Ελλάδα το 60% των υγρότοπων καταστράφηκε τον προηγούμενο αιώνα. Στην ηπειρωτική χώρα πάνω από το 90% μετατράπηκε σε καλλιεργούμενες εκτάσεις, ενώ στα νησιά η αποξήρανση των βιότοπων συνδέεται με την οικιστική δραστηριότητα.




Οι νησιωτικές υγροτοπικές περιοχές υποβαθμίζονται συνεχώς και οι υγρότοποι της Κρήτης δεν αποτελούν εξαίρεση. Τις τελευταίες δεκαετίες, οι περισσότεροι από τους 200 υγρότοπους της Κρήτης δέχονται έντονες ανθρωπογενείς πιέσεις (αυθαίρετη δόμηση, σκουπίδια, μπαζώματα, ρύπανση του νερού κ.ά.). Παρόμοια φαινόμενα καταστροφής εμφανίζονται και στη περιοχή του Σελίνου με πιο τρανταχτή περίπτωση το εποχικό λιμνίο στο ζήτημα της λιμνοδεξαμενής Ομαλού και πιο πρόσφατο κρούσμα τη αναφορά στο οπισθόφυλλο του τελευταίου φύλλου (Αρ.Φύλλου:558) της τοπικής μας εφημερίδας για τον ποταμό στα Πλεμενιανά. Λόγω της απομόνωσης των πληθυσμών των οργανισμών που ζουν σ’αυτά, η απώλεια των νησιωτικών υγρότοπων οδηγεί σε σημαντική απώλεια της βιοποικιλότητας, η διαφύλαξη της οποίας αποτελεί στρατηγική επιλογή για την επαρχία Σελίνου. Καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες αδυνατούν να παρακολουθήσουν και να ελέγξουν τις παράνομες δραστηριότητες, είναι απαραίτητη η κινητοποίηση πολιτών ώστε να σταματήσουμε την υποβάθμιση των πολύτιμων αυτών οικοσυστημάτων.




Το Δίκτυο αποτελείται από ευαισθητοποιημένους πολίτες οι οποίοι μετά από σχετική εκπαίδευση θα επισκέπτονται συγκεκριμένους υγρότοπους, παρακολουθώντας σε τακτά χρονικά διαστήματα την κατάστασή τους. Όπου θα διαπιστώνονται δράσεις υποβάθμισης θα καταγγέλλονται αρμοδίως, από τη Νομική Ομάδα Υποστήριξης Πολιτών του WWF Ελλάς.

Αίτηση συμμετοχής στο εθελοντικό πρόγραμμα θα βρείτε εδώ.
Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα στο τηλέφωνο 2810322019 ή στο: m.noidou@wwf.gr


Posted by seliniotis on 10:45 π.μ.. Filed under , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response

0 σχόλια for "Το WWF αναζητά συμμέτοχους για τη προστασία των υγρότοπων της Κρητης"

Leave a reply