|

Στην Αγιά Χανίων το μοναδικό παραδοσιακό χυτήριο καμπάνας στην Ελλάδα

Χωρίς τη βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή, χωρίς σύγχρονα τεχνολογικά μέσα, με μοναδικά εργαλεία τα χέρια τους, δύο Χανιώτες συνεχίζουν να κατασκευάζουν καμπάνες με τον παραδοσιακό τρόπο.

Στην περιοχή της Όασης Αγιάς του δήμου Χανίων, διατηρούν το μοναδικό παραδοσιακό χυτήριο καμπανών που λειτουργεί στην Ελλάδα.

«Η δουλειά μας είναι 100% χειρονακτική, όπως ακριβώς έφτιαχναν τις καμπάνες οι παππούδες μας το 1908» λέει ο Γιώργος Παυλουδάκης, ο οποίος μαστορεύει από μικρό παιδί στο χυτήριο καμπανών, όπου εργαζόταν ο πατέρας του από το 1952. Ανάμεσα στα μέταλλα, τα καζάνια και τα καλούπια, διδάχτηκε μαζί με τον αδερφό του μια τέχνη που διατηρήθηκε στο πέρασμα των χρόνων, χάρη στο μεράκι και την αγάπη του για την κατασκευή της αυθεντικής παραδοσιακής καμπάνας.

Το χυτήριο καμπανών άρχισε να λειτουργεί το 1908. Στα χρόνια που μεσολάβησαν το μόνο που άλλαξε είναι οι ιδιοκτήτες. Όλα τα άλλα διατηρήθηκαν, καθιστώντας το καμπανοχυτήριο μοναδικό, όχι λόγω παλαιότητας αλλά λόγω των παραδοσιακών μέσων που διαθέτει. Μόλις πέντε χυτήρια καμπάνας λειτουργούν στην Ελλάδα και εκτός από αυτό της οικογένειας Παυλουδάκη, στην Αγιά Χανίων, όλα τα άλλα είναι προσαρμοσμένα στη σύγχρονη τεχνολογία και ο χαρακτήρας τους είναι καθαρά εμπορικός. Καμπάνες από το χυτήριο των Χανίων, βρίσκονται σήμερα σε δεκάδες ορθόδοξους ναούς της Ρωσίας, της Ιταλίας, της Κύπρου και άλλων χωρών του εξωτερικού.Πατήστε ΕΔΩ για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο

Posted by seliniotis on 12:31 μ.μ.. Filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response

0 σχόλια for "Στην Αγιά Χανίων το μοναδικό παραδοσιακό χυτήριο καμπάνας στην Ελλάδα"

Leave a reply