|

Το 20ο καρναβάλι Παλαιόχωρας είναι έτοιμο να σας υποδεχτεί

Το Καρναβάλι, από το ιταλικό carnelevare, που σημαίνει “απομακρύνω το κρέας”, είναι μια εκδήλωση που δεν γνωρίζει σύνορα. Είναι η μορφοποίηση της ξενοιασιάς, της κρασοκατάνυξης και του κεφιού.
Νέες Καρναβαλικές τάσεις, αφόρετες στολές και νέοι μουσικοί ρυθμοί ταξιδεύουν σε κάθε πόλη. Οι σύγχρονοι καρναβαλιστές μαθαίνουν τα νέα, μιμούνται, συνθέτουν και δημιουργούν μάσκες κι άρματα με ρυθμούς που εκπλήσσουν. Έτσι εξελίσσεται και το τοπικό καρναβάλι της Παλαιόχωρας που φέτος γίνεται 20 χρονών. Η συμμετοχή όλων των επαγγελματιών της πολυπολιτισμικής τοπικής κοινωνίας στα Καρναβαλικά δρώμενα είναι στοιχείο προόδου. Ας δούμε τι περιλαμβάνει το φετινό τριήμερο των εκδηλώσεων:

Η παρέλαση
Η κωμόπολη υποδέχεται στολισμένη και πεντακάθαρη τους επισκέπτες που φθάνουν νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου. Λίγο πριν την έναρξη της παρέλασης οι κεντρικοί δρόμοι αποκλείονται από την κυκλοφορία. Άρματα και καρναβαλιστές συγκεντρώνονται στον παραλιακό δρόμο στην Παχιά Άμμο αρκετά νωρίς. Όλες οι ηλικίες είναι εκεί. Όταν αρχίσει η εντυπωσιακή παρέλαση, στις 6.30, οι κεντρικοί δρόμοι πλημμυρίζουν με φανταχτερές στολές, ξυλοπόδαρους, μαζορέτες, πρωτότυπα άρματα και βεγγαλικά. Χορός, μουσική και χρώματα μεταμορφώνουν και παρασύρουν θεατές και καρναβαλιστές. Εκατοντάδες νέοι όλων των ηλικιών, μαθητές με τους εκπαιδευτικούς τους από όλα τα Σχολεία του Σελίνου κι επισκέπτες δίνουν το “παρών”. Σημειώνω ότι ο Δήμος διαθέτει δωρεάν για χρήση στην παρέλαση μεγάλη ποικιλία στολών. Η παρέλαση διαρκεί πάνω από μια ώρα και πραγματοποιείται ακόμη κι αν ψιχαλίζει.

Ο χορός
Στο τέλος της παρέλασης στήνεται πανηγύρι στη μικρή πλατεία και το κέφι συνεχίζεται με τον μεγάλο χορό στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου. Εθελοντές προσφέρουν, φθηνά, χιλιάδες σουβλάκια που ψήνουν απέξω. Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα γίνεται η απονομή των βραβείων στις καλύτερες ομάδες καρναβαλιστών. Μαθαίνω ότι φέτος θα υπάρχουν εκπλήξεις κατά τη διάρκεια του χορού που διαρκεί μέχρι τις πρωινές ώρες.

Το κυνήγι θησαυρού
Την Κυριακή, στις 11.30 το πρωί, δίνεται η εκκίνηση του παιχνιδιού που συντονίζει ο γράφων. Το παιχνίδι παίζεται σε μικρές ομάδες - μέχρι 6 ενήλικες - που κυκλοφορούν πεζή στα όρια της κωμόπολης. Η πρωτοτυπία του παιχνιδιού είναι τα αυτοσχέδια δρώμενα - happenings- που τα απολαμβάνουν οι συμμετέχοντες κι όσοι βρεθούν εκεί. Σε προηγούμενα παιχνίδια οι θησαυροκυνηγοί έβαλαν καλάθια σε μπασκέτες, έψησαν λουκάνικα, ήπιαν μια τσικουδιά, χόρεψαν, είπαν μαντινάδες, έσκαψαν στην Παχιά Άμμο κ.ά. Το παιχνίδι παίζεται και με τη συμμετοχή του τοπικού ραδιοφωνικού σταθμού. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να παρακολουθείτε την εξέλιξη του κι από το ραδιόφωνο σας. Ο θησαυρός εμφανίζεται -ή εξαφανίζεται- μετά από 2 ώρες περίπου και τα αποτελέσματα ανακοινώνονται στην πλατεία.

Τα βεγγαλικά
Την Κυριακή το βράδυ η φαντασμαγορία των βεγγαλικών και το κάψιμο ενός ‘οικολογικού’ καρνάβαλου στην ανατολική παραλία είναι ένα ανεπανάληπτο θέαμα. Κεράσματα προσφέρει ο Δήμος σε όλους. Ντόπιοι κι επισκέπτες απολαμβάνουν το θέαμα από τα παραλιακά καφέ και τα εστιατόρια.

Στο Γραμμένο
Την Καθαρή Δευτέρα, όλοι είσαστε καλεσμένοι στη γιορτή στην παραλία του Γραμμένου. Τι κάνουμε εκεί; Πετάμε χαρταετό, δοκιμάζουμε τα κεράσματα προσφορά του Δήμου, παίζουμε στην άμμο κι αν ο καιρός το επιτρέπει βουτάμε στη θάλασσα!

Τα συγχαρητήρια σας
Αν μείνετε ευχαριστημένοι τα συγχαρητήρια αξίζουν… στην οργανωτική επιτροπή του Καρναβαλιού, στον Δήμο, στους καρναβαλιστές, τους χορηγούς και σ’όλους τους επαγγελματίες που ακούραστα 20 χρόνια μεγαλώνουν κι ομορφαίνουν το καρναβάλι.

Από: polygnosi.blogspot.com

Posted by seliniotis on 8:36 π.μ.. Filed under , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response

0 σχόλια for "Το 20ο καρναβάλι Παλαιόχωρας είναι έτοιμο να σας υποδεχτεί"

Leave a reply