|

Συνεχείς ενημερώσεις για τον κίνδυνο υποβάθμισης της εκπαίδευσης στο Σέλινο

Η τοπική κοινωνία του Ανατολικού Σελίνου είναι αναστατωμένη ,η υποβάθμισης και σταδιακά το κλείσιμο του δημοτικού σχολείου Ροδοβανιου θα τους δημιουργήσει τεράστια κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα . Σήμερα οι συνθήκες είναι αρκετά δύσκολες για α 26 παιδιά του δημοτικού σχολείου. Οι μικροί μαθητές καλύπτουν καθημερινά μεγάλες αποστάσεις και μεταφέρονται από την Αγία Ειρήνη, την Σούγια και από όλο τον ορεινό όγκο του Ανατολικού Σέλινου σε δύσκολες καιρικές συνθήκες για παρακολουθήσουν ήδη κουρασμένα τα μαθήματα τους. Οι γονείς σε συζήτηση που είχαμε μαζί τους μας επισημαίνουν ότι θα αντιδράσουν έντονα γιατί κανείς δεν νοιάζεται για «τη θέση την δική μας και των παιδιών μας σε αυτή εδώ την δυσπρόσιτη περιοχή Και αποφασίζεται μόνη σας για το μέλλον του τόπου μας και δεν έχετε κανένα δικαίωμα, κανείς μα κανείς δεν μπορεί να στερήσει από τα παιδιά μας το δικαίωμα στη Μόρφωση ούτε και τα διώξουν μακριά από τον τόπο που Γεννηθήκαν » και συνεχίζουν Γνωρίζουμε όλοι το επικίνδυνο οδικό δίκτυο του Ανατολικού Σελίνου τα διάσπαρτα ιστορικά χωριά που οι γονείς μας έχασαν τη ζωή τους για να είμαστε πολίτες ελεύθεροι σήμερα δυστυχώς έρχεται η υποβάθμιση η το κλείσιμο του σχολείου μας .

Σήμερα ο ορεινός όγκος έχει Ανάγκη από ένα οργανωμένο σχολείο που να στηρίζει και να μορφώνει τα παιδιά μας σύμφωνα με τις σημερινές ανάγκες να στέκεται δίπλα στην αγροτική οικογένεια που προσπαθεί με τεράστιες δυσκολίες να κρατήσουν την ύπαιθρο ζωντανή. Πατήστε ΕΔΩ για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο


*      *      *


Με ανάμεικτα συναισθήματα στην καρδιά και με αναστάτωση στην ψυχή παρακολούθησα στις 12 Φεβρουαρίου 2011, ημέρα Σάββατο, και ώρα 7.30μ.μ. σε αίθουσα του τέως Δημαρχείου Καντάνου την πάνδημη συγκέντρωση των κατοίκων του νέου Δήμου Καντάνου – Σελίνου.

Η οργή, η αγανάκτηση και η θλίψη ήταν έκδηλη στα πρόσωπα όλων των παρευρισκομένων από τη μία άκρη μέχρι την άλλη του Σελίνου. Αιτία η αναγγελία για το κλείσιμο του Γυμνασίου Καντάνου και η υποβάθμιση του Δημοτικού Σχολείου Ροδοβανίου. Κύριοι Δ/ντές μια ήταν η γνώμη και μια η απόφαση όλων, να μη τολμήσετε να εισηγηθείτε το κλείσιμο ή την υποβάθμιση σχολείων του Σελίνου.

Κύριε Δ/ντά της Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης σε συνέντευξη τύπου χρησιμοποιήσατε ξενόγλωσσες λέξεις (non paper), είπατε αστήρικτα λόγια και ως Σελινιώτης υποβάθμισες τον εαυτό σου. Πρότρεξες από το Δεκέμβρη 2010 να δηλώσεις «υποτακτικός» του Μνημονίου και του Δ.Ν.Τ. για να φανείτε αρεστός στην Κυβέρνηση. Ξέχασες την καταγωγή σου. Υπάρχει ακόμη καιρός να διορθώσεις τη γκάφα σου. Σε αντίθετη περίπτωση έχεις μεγάλη ευθύνη και το σφάλμα σου θα βαρύνει και τους απογόνους σου. Θα είναι στίγμα αιώνιο. Εκείνος που κάνει κακό στην Παιδεία, στην Υγεία και στην Ασφάλεια του τόπου του είναι αιώνια και αυτός και οι απόγονοί του ΑΣΥΓΧΩΡΗΤΟΣ.

Εγώ δεν μίλησε στη πάνδημη πανσελινιώτικη εκδήλωση αλλά προτίμησα να σας μεταφέρω την οργή, την αγανάκτηση του πλήθους των συντοπιτών μας και να σας παρακαλέσω να διορθώσετε το σφάλμα σας. Μην παραμείνετε εσαεί εφιάλτης. Οι απόγονοί σας και η οικογένειά σας δεν έχουν καμία υποχρέωση να τους στιγματίσετε. Τα οφίκια και τα αξιώματα είναι προσωρινά ενώ η αξιοπρέπεια του ανθρώπου μένει όσο ζει και τον συνοδεύει και μετά το θάνατο.

Αναγκάζομαι, νοιώθω υποχρέωση να απαρριθμήσω ενέργειες, προσπάθειες και αγώνες Σελινιωτών που έκαναν το χρέος των για το καλό του τόπου των και έμειναν στην Ιστορία ως αιώνια παραδείγματα:

1) Τον Μουρντάρη ο σπήλιος στην περιοχή του Πελεκάνου Σελίνου, όπου βρέθηκε ο Κων/νος Κριάρης με τα παλικάρια του το 1869 αφού δεν δέχτηκε την Τουρκικό αμνηστία αυτός που είχε αρχίσει την επανάσταση του 1866 από τον Πύργο Καντάνου και αργότερα δικαιώθηκε και αναγνωρίστηκε ως «Αρχηγός Σελίνου» όπως γράφεται στην προτομή του στην πλατεία 1866 Χανίων.

2) Εκτιμώντας τους αγώνες των Σελινιωτών ο δημιουργός του κρητικού ύμνου αναφέρει: «Απ’ εδώ Σελινιώτες…»

3) Ο απαράμιλλος αγώνας των Σελινιωτών στη μάχη της Κρήτης ανάγκασε τους Ναζί να αφήσουν στη μαρτυρική Κάντανο τα μοναδικά γραπτά μνημεία της βαρβαρότητάς των.

4) Παράλληλα άρθρα του τέως Λυκειάρχη Κυργιακογιαννάκη Στυλιανού και του γράφοντα με τίτλο: «Οι Σελινιώτες και οι Πέτρες» τονίζουν τη σκληρότητα των Σελινιωτών και την επιμονή στα πιστεύω των.

5) Με ενυπόγραφα δημοσιεύματά του ο γράφων στην εφημερίδα Χανίων «ΚΗΡΥΞ»: α) την 14-1-1987 δημοσιεύει «Ανοικτή επιστολή» και επισημαίνει τα τρωτά του Ν.1566/1985. β) την 12-4-1987 δημοσιεύει με τίτλο: «Εμπαιγμός δασκάλων και καθηγητών» που καυτηριάζει τα κακώς κείμενα στην Παιδεία και γ) ευρισκόμενος στην Κάντανο, ως προτελευταίος Λυκειάρχης Γενικού Λυκείου Καντάνου φυτεύει μαζί με το Γυμνασιάρχη κ. Βρουβάκη Γιάννη στην είσοδο του Γυμνασίου Καντάνου τρία πεύκα και δε μπορεί να φανταστεί ότι σε λίγα χρόνια σ’ αυτά θα κελαηδούν σπουργίτες και δε θα ακούγονται μαθητικές φωνές. Και

6) Πιστεύω ότι εντός των ημερών θα δείτε συμπαράσταση στους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους μαθητές από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Καντάνου – Σελίνου και τοπικές περιοχές του Σελίνου.

Σας θερμοπαρακαλώ κύριοι Δ/ντές της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης μην εισηγηθείτε, μην υπογράψετε, όντες Σελινιώτες, το κλείσιμο σχολείων του Σελίνου.

Ι.Γ. Γρηγορομιχελάκης

Επίτιμος Λυκειάρχης

Τέως Διοικητικός Σύμβουλος Δήμου Καντάνου

Από: agonaskritis.gr


*      *      *


'Οχι' στο κλείσιμο σχολείων λένε γονείς και καθηγητές και στο Σέλινο, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν μαζικά προχθές στην Κάντανο. Η συγκέντρωση ξεκίνησε στο Γυμνάσιο Καντάνου, αλλά, λόγω του ότι ο κόσμος δεν χωρούσε στην αίθουσα, προκλήθηκε ένταση και τελικά όλοι μετέβησαν στο τέως Δημαρχείο, όπου συνεχίστηκε η συζήτηση.
Αποφασισμένοι ν’ αγωνιστούν μέχρι να δικαιωθούν φάνηκαν οι γονείς των παιδιών, όπως και όλοι οι κάτοικοι της Καντάνου και του Ανατολικού Σελίνου.
Παραβρέθηκαν ο βουλευτής Ευτ. Δαμιανάκης, ο μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, ο δήμαρχος Καντάνου - Σελίνου κ. Γεώργιος Δερμιτζάκης, δημοτικοί και περιφεριακοί σύμβουλοι, εκπαιδευτικοί και συνδικαλιστές. Σε δήλωσή της στα «Χ.Ν.» η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου - ΕΠΑ.Λ Καντάνου, κα Ελευθερία Πεντάρη, τόνισε: 'Θέλουμε την υποστήριξη όλων έτσι ώστε να δούμε τι ενέργειες μπορούμε να κάνουμε για να κρατήσουμε τα σχολεία ανοιχτά για το καλό των παιδιών μας, αλλά και για να μην υποβαθμιστεί η περιοχή'.
Εξάλλου, στον χαιρετισμό της η διευθύντρια του Γυμνασίου, κα Αναστασία Μαλούχου, επεσήμανε: 'Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει τα σχολεία της επαρχίας να συγχωνευτούν, να συρρικνωθούν και να καταργηθούν. Το Γυμνάσιο Καντάνου απευθύνεται στην ορεινή δύσβατη δυσπρόσιτη επαρχία του σημερινού Δήμου Καντάνου - Σελίνου, ο οποίος περιλαμβάνει τις περιοχές των τέως Δήμων Ανατολικού Σελίνου και Καντάνου. Απευθύνεται στα παιδιά των φτωχών γεωργικών και κτηνοτροφικών οικογενειών, στους τελευταίους ακρίτες που απέμειναν στο Ανατολικό Σέλινο και είναι η μοναδική τους ευκαιρία να απολαύσουν το αγαθό της δημόσιας εκπαίδευσης. Πατήστε ΕΔΩ για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο


*      *      *


Είναι αποφασισμένη η τοπική κοινωνία του Δήμου Καντάνου - Σελίνου να μην επιτρέψει την υποβάθμιση ή το κλείσιμο των δημοσίων σχολείων'. Αυτό τονίζει σε ανακοίνωσή της η Πανσελινιώτικη Αδέσμευτη Συνεργασία (επικεφαλής Στ. Αλφιέρη).

Και προσθέτει μεταξύ άλλων:
'Επιμένουν ότι τα παιδιά τους έχουν το δικαίωμα να μάθουν γράμματα στον τόπο που γεννήθηκαν. Διοργανώνουν εκδηλώσεις για να ενημερώσουν όλους τους πολίτες του Δήμου μας. Γι’ αυτό τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου και ώρα 7 μ.μ., διοργανώνεται εκδήλωση - συζήτηση στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου του Ροδοβανίου με θέμα «Οχι στην υποβάθμιση του Δημοτικού Σχολείου Ροδοβανίου και στην κατάργηση του Νηπιαγωγείου Ροδοβανίου. Οχι στην κατάργηση - συγχώνευση του Γυμνασίου Καντάνου». Αυτή την αγωνία αγκαλιάζει σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο και με ομόφωνες αποφάσεις του στηρίζει τον αγώνα των δημοτών του.

Η Πανσελινιώτικη Αδέσμευτη Συνεργασία είναι δίπλα στους γονείς και στους κατοίκους του Δήμου Καντάνου - Σελίνου. Ξεκαθαρίζει ότι η υποβάθμιση των δημοσίων σχολείων σημαίνει διάλυση της υπαίθρου, υποβάθμιση της ποιότητας της παιδείας στο σύνολο του Δήμου μας. Πρέπει να κατανοηθεί ότι τα παιδιά του Δήμου μας έχουν ανάγκη να φοιτούν σε σύγχρονα σχολεία, να μη διανύουν χιλιόμετρα και χιλιόμετρα για φθάσουν τελικά σαν «κοτοπουλάκια» στον προορισμό τους. Το Σέλινο έχει ανάγκη από Δημόσια Σχολεία, στα οποία να μην υπάρχουν ελλείψεις σε δασκάλους ξένων γλωσσών, Πληροφορικής, γυμναστικής μουσικής χορού και εικαστικών τεχνών και όχι σε προτάσεις υποβάθμισης ή κλείσιμο των δημοσίων σχολείων. Η πρόταση για κλείσιμο των δημοσίων σχολείων στον Δήμο μας αλλά και σε όλους τους ορεινούς Δήμους της χώρας, εκθέτουν ανεπανόρθωτα την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και δεν γίνεται αποδεκτή από τις τοπικές κοινωνίες. Ζητούμε το θέμα για το κλείσιμο των σχολείων να τελειώσει εδώ και τώρα, τα σχολεία των ορεινών Δήμων να αναβαθμιστούν και όχι να κλείσουν ή να υποβαθμιστούν.

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για τη συγχώνευση των σχολικών μονάδων, έχει ακυρωθεί στην πράξη πριν γίνει ακόμα νόμος του κράτους'.

Από: haniotika-nea.gr

Πατήστε ΕΔΩ για να διαβάσετε τον ισχύοντα νόμο για τη 1βαθμια και 2βαθμια εκπαίδευση

Posted by seliniotis on 8:08 π.μ.. Filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response

0 σχόλια for "Συνεχείς ενημερώσεις για τον κίνδυνο υποβάθμισης της εκπαίδευσης στο Σέλινο"

Leave a reply