|

Περί αντιμισθίας αιρετών

Επειδή πολλοί ενδιαφέρονται για τους Αντιδημάρχους και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και την αμοιβή τους παρατίθενται δύο χρήσιμα αποσπάσματα (άρθρα) από τον Καλλικράτη:

Κάντε κλικ πάνω στις εικόνες για μεγέθυνση


Αντιμισθία ΔημάρχουΣτο άρθρο 92 (αντιμισθία αιρετών) παρ. 1, αναφέρεται ότι:
«Οι δήμαρχοι, οι αντιδήμαρχοι και οι πρόεδροι δημοτικών συμβουλίων, λαμβάνουν αντιμισθία η οποία καταβάλλεται από το δήμο.»

Στην παρ. 2 του ίδιου άρθρου, για περιπτώσεις όπως ο νέος Δήμος Κανδάνου-Σελίνου, ότι:
«Η αντιμισθία των δημάρχων σε δήμους με πληθυσμό κάτω των είκοσι χιλιάδων (20.000)κατοίκων είναι ισόποση με το εξήντα τοις εκατό (60%) του συνόλου των πάσης φύσεως αποδοχών του Γενικού Γραμματέα Υπουργείου.»

Λαμβανομένου υπόψη ότι ο μισθός του γενικού γραμματέα υπουργείου, που αποτελεί και τη μισθολογική «οροφή» για τους αιρετούς των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ανέρχεται σήμερα σε 5.856,80 ευρώ μικτά το μήνα, ο νέος Δήμαρχος Κανδάνου-Σελίνου θα έχει ως αντιμισθία, 3.514,08 ευρώ μικτά το μήνα.

Αριθμός και αντιμισθία Αντιδημάρχων Κανδάνου-Σελίνου και αντιμισθία Προέδρου Δημοτικού ΣυμβουλίουΓια τον αριθμό των Αντιδημάρχων πρώτα. Στο άρθρο 59 (Αντιδήμαρχοι) παρ. 2, αναφέρεται ότι:
«Ο αριθμός των αντιδημάρχων στους δήμους που προέρχονται από συνένωση κατά τον παρόντα νόμο ορίζεται ως εξής: Σε δήμους με πληθυσμό έως πέντε χιλιάδες (5.000) κατοίκους ορίζονται έως δύο (2) αντιδήμαρχοι, ενώ σε δήμους με πληθυσμό πάνω από πέντε χιλιάδες έναν (5.001) και έως είκοσι χιλιάδες (20.000) κατοίκους ορίζονται έως τέσσερις (4). Σε δήμους που έχουν πληθυσμό από είκοσι χιλιάδες έναν (20.001) έως πενήντα χιλιάδες (50.000) κατοίκους ορίζονται έως πέντε (5) αντιδήμαρχοι, ενώ σε δήμους από πενήντα χιλιάδες έναν (50.001) έως εκατό χιλιάδες (100.000) κατοίκους ορίζονται έως έξι (6) αντιδήμαρχοι. Σε δήμους από εκατό χιλιάδες έναν (100.001) κατοίκους και άνω ορίζονται έως οκτώ (8) αντιδήμαρχοι. Ο αριθμός των αντιδημάρχων αυξάνεται κατά έναν (1), εάν ο αριθμός των δημοτικών ενοτήτων που συνενώθηκαν είναι από πέντε (5) έως και επτά (7).»

Δηλαδή ο ανώτερος αριθμός Αντιδημάρχων που μπορεί να ορίσει ο Δήμαρχος Κανδάνου-Σελίνου και στους οποίους «μεταβιβάζει την άσκηση αρμοδιοτήτων καθ’ ύλην και κατά τόπο» είναι τέσσερις (4). Σημειώνεται ότι αυτός ο αριθμός αντιδημάρχων δεν επιδέχεται προσαύξηση κατα ένα απ’ ό,τι προβλέπεται από τα πληθυσμιακά κριτήρια, γιατί ο αριθμός των δημοτικών ενοτήτων που συνενώθηκαν στον νέο Δήμο Κανδάνου-Σελίνου είναι κάτω από πέντε (5) (Ανατολικού Σελίνου, Κανδάνου, Πελεκάνου).

Για την αντιμισθία των Αντιδημάρχων και του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου αναφέρεται στο άρθρο 92 παρ. 3, ότι:
«Οι αντιδήμαρχοι λαμβάνουν το πενήντα τοις εκατό (50%) της αντιμισθίας που αναλογεί στο δήμαρχο, ενώ οι πρόεδροι των δημοτικών συμβουλίων λαμβάνουν το σαράντα τοις εκατό (40%) αυτής.»

Δηλαδή: ο κάθε Αντιδήμαρχος θα έχει ως αντιμισθία 1.757,04 ευρώ το μήνα μικτά και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου 1.405,63 ευρώ το μήνα μικτά.

Να σημειώσουμε ακόμη ότι:
«Η αντιμισθία που δικαιούνται τα αιρετά όργανα των δήμων, τα οποία χαρακτηρίζονται ως Άτομα με Αναπηρίες, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις, προσαυξάνεται κατά είκοσι τοις εκατό (20%)».

Έξοδα κίνησης Προέδρου Δημοτικής Κοινότητας και έξοδα κίνησης Προέδρου Τοπικού Συμβουλίου ή Εκπρόσωπου Τοπικής Κοινότητας

Στο άρθρο 81 παρ. 2 του «Καλλικράτη» αναφέρεται για τον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας:
«Στον πρόεδρο του συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας παρέχονται από το δήμο έξοδα κίνησης, που ορίζονται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.»

Να σημειώσουμε ότι στο νέο Δήμο Κανδάνου-Σελίνου έχουμε συνολικά μία (1) Δημοτική Κοινότητα: Παλαιοχώρας.

Στο άρθρο 80 παρ. 4 του «Καλλικράτη» αναφέρεται για τον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου (ισχύει για τοπικές κοινότητες με πληθυσμό πάνω από 300 κατοίκους) και τον Εκπρόσωπο της Τοπικής Κοινότητας (ισχύει για τοπικές κοινότητες με πληθυσμό κάτω από 300 κατοίκους):
«Στον πρόεδρο του συμβουλίου της τοπικής κοινότητας και στον εκπρόσωπο τοπικής κοινότητας παρέχονται από το δήμο έξοδα κίνησης, που ορίζονται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, μετά από γνώμη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων.»

Στο νέο Δήμο Κανδάνου-Σελίνου έχουμε συνολικά δέκα τρεις (13) Τοπικές Κοινότητες – με τριμελή κάθε φορά Τοπικό Συμβούλιο ή Εκπρόσωπο, ανάλογα με τον αριθμό των κατοίκων: Βοθιανών, Βουτά, Επανοχωρίου, Κακοδικίου, Καμπανού, Κανδάνου, Πλεμενιανών, Ροδοβανίου, Σαρακήνας, Σκάφης, Σκλαβοπούλας, Σούγιας, Τεμενίων.

Στο άρθρο 1 της απόφασης Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης με Αριθμ. Πρωτ.: 74447 αναφέρεται ότι:
Καθορίζουμε τα έξοδα κίνησης που δικαιούται να εισπράττει μηνιαίως ο πρόεδρος συμβουλίου δημοτικής κοινότητας, ο πρόεδρος συμβουλίου τοπικής κοινότητας και ο εκπρόσωπος τοπικής κοινότητας, βάσει της χιλιομετρικής απόστασης κάθε μιας από τις δημοτικές ή τοπικές κοινότητες από την έδρα του οικείου δήμου

Στον επισυναπτόμενο πίνακα ορίζεται σαφώς ότι για αποστάσεις ως 10 km αντιστοιχούν 300 ευρώ, από 10 ως 20 km αντιστοιχούν 350 ευρώ και για πάνω από 20 km αντιστοιχούν 400 ευρώ.

Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρο το νόμο ΚαλλικράτηΔιαβάστε ΕΔΩ την υπουργική απόφαση για καθορισμό εξόδων κίνησηςΕλπίζουμε να βοηθήσαμε λίγο..

Posted by seliniotis on 8:07 μ.μ.. Filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response

0 σχόλια for "Περί αντιμισθίας αιρετών"

Leave a reply