|

Εκδόθηκαν τα Προεδρικά Διατάγματα για τις 13 Περιφέρειες

Με την έκδοση 21 Προεδρικών Διαταγμάτων, που αφορούν τις 13 νέες περιφέρειες της χώρας, τις 7 ενιαίες αποκεντρωμένες μονάδες διοίκησης του κράτους καθώς και την οργάνωση της αυτοτελούς υπηρεσίας εποπτείας των ΟΤΑ, τα οποία δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα της Κυβέρνησης, το υπουργείο Εσωτερικών είναι καθ’ όλα έτοιμο λίγο πριν τεθεί σε εφαρμογή το πρόγραμμα «Καλλικράτης», ανέφερε ο υπουργός Γ. Ραγκούσης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με θέμα τη νέα αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση η οποία θα υλοποιηθεί σε όλη τη χώρα από 1ης Ιανουαρίου του 2011.
Όπως τόνισε ο υπουργός, στις 28 Δεκεμβρίου, έχουν ήδη υπογραφεί και δημοσιεύονται σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως τα 21 Προεδρικά Διατάγματα και οι 30 υπουργικές αποφάσεις που απαιτούνται για την εφαρμογή του «Καλλικράτη», καθώς και οι 4.500 μετατάξεις δημοτικών υπαλλήλων. Οι Δήμοι έχουν εφοδιαστεί με ΑΦΜ, σφραγίδες, έχει γίνει η αντικατάσταση πινακίδων και δεν υπάρχουν προβλήματα σε κτηριακές υποδομές.

Για την καλύτερη υλοποίηση του προγράμματος -εκτός από τα προγράμματα επιμόρφωσης των στελεχών σε Δήμους και Περιφέρειες- έχει εκπονηθεί από το υπουργείο και το ΙΤΑ (Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης) και θα λειτουργεί από την 1η-1-2011, ένα site για τον «Καλλικράτη» (www.kallikratis.ypes.gr) στο οποίο θα έχουν πρόσβαση αιρετοί και πολίτες προκειμένου να έχουν περισσότερες και πιο εξειδικευμένες πληροφορίες για τη νομοθεσία, τις εγκυκλίους κ.λπ.

Επίσης, για τον ίδιο λόγο από την 1η του χρόνου θα τεθεί σε λειτουργία ο τηλεφωνικός αριθμός 1500, ενώ θα χρησιμοποιηθούν και άλλοι τρόποι, π.χ. sms, για να ενημερώνονται οι αιρετοί άμεσα.

Επιπλέον, έχει εκπονηθεί ένας οδικός χάρτης για τους αιρετούς ώστε να γνωρίζουν σχεδόν βήμα προς βήμα τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν: συγκρότηση δημοτικών αρχών, οργάνωση νέων δήμων, χρονοδιάγραμμα για τις πρώτες δέκα ημέρες...

Όσον αφορά στο θέμα των δημοτικών επιχειρήσεων, ο υπουργός δήλωσε πως θα γίνουν οι συνενώσεις και συγχωνεύσεις βάσει των χρονοδιαγραμμάτων που υπάρχουν και η διαδικασία θα ξεκινήσει από την 1η του χρόνου και θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του Φεβρουαρίου του 2011. Οι μετατάξεις σε αυτόν τον τομέα υπολογίζονται περίπου σε 25.000.



Οι αποκεντρωμένες μονάδες διοίκησης

Όπως αναφέρεται σε σχετικό έγγραφο του υπουργείου, με το νόμο 3852/2010 καθιερώνεται η νέα αρχιτεκτονική στην Αυτοδιοίκηση και τη Διοίκηση του κράτους, στο πλαίσιο της οποίας προβλέπεται μεταξύ άλλων και η σύσταση επτά αποκεντρωμένων διοικήσεων στη θέση των σημερινών δεκατριών Περιφερειών της χώρας. Οι αποκεντρωμένες κρατικές διοικήσεις θα ασκούν όλες τις αρμοδιότητες της κρατικής Περιφέρειας που δε μεταφέρονται στην αυτοδιοίκηση και θα συνιστούν το σημείο συνάντησης και συνεργασίας της αποκεντρωμένης κρατικής διοίκησης, της περιφερειακής αυτοδιοίκησης και της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης.



Αναλυτικότερα, συνιστώνται ως ενιαίες αποκεντρωμένες μονάδες διοίκησης του κράτους οι εξής Αποκεντρωμένες Διοικήσεις:

•Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, η οποία εκτείνεται στα όρια της περιφέρειας Αττικής με έδρα την Αθήνα.
•Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας, η οποία εκτείνεται στα όρια των περιφερειών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας με έδρα τη Λάρισα.
•Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας, η οποία εκτείνεται στα όρια των περιφερειών Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Ιωάννινα.
•Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, η οποία εκτείνεται στα όρια των περιφερειών Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου με έδρα την Πάτρα.
•Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, η οποία εκτείνεται στα όρια των περιφερειών Βορείου Αιγαίου και Νοτίου Αιγαίου με έδρα τον Πειραιά.
•Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, η οποία εκτείνεται στα όρια της περιφέρειας Κρήτης με έδρα το Ηράκλειο.
•Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης, η οποία εκτείνεται στα όρια της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και Κεντρικής Μακεδονίας με έδρα τη Θεσσαλονίκη.


Σε κάθε Αποκεντρωμένη Διοίκηση προΐσταται Γενικός Γραμματέας. Για τα θέματα που αναφέρονται στην υπηρεσιακή του κατάσταση και τα καθήκοντά του εφαρμόζονται οι σχετικές διατάξεις του ν. 2503/1997 (ΦΕΚ107 Α΄).

Η σφραγίδα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης αποτελείται από τρεις επάλληλους και ομόκεντρους κύκλους, από τους οποίους ο εξωτερικός έχει διάμετρο 0,04 μ..Στον εσωτερικό κύκλο τίθεται το έμβλημα της Ελληνικής Δημοκρατίας, σύμφωνα με το άρθρο 2 του ν. 48/1975 (ΦΕΚ 108 Α΄), στο δεύτερο κύκλο αναγράφεται με κεφαλαία γράμματα το όνομα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και στον εξωτερικό οι λέξεις «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ».


Για περισσότερα δείτε:
Έγγραφο με θέμα : " Απαραίτητες ενέργειες για τη μετάβαση στη δομή των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων "

Έγγραφο με θέμα :" Διευκρινίσεις σχετικά με τον ορισμό προϊσταμένων στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και την κατάταξη του προσωπικού στους κλάδους των οικείων Οργανισμών "


Ακολουθεί το σχετικό προεδρικό διατάγμα για την περιφέρεια Κρήτης:
ΦΕΚ A 242 - 27.12.2010: Περιφέρεια Κρήτης, σε pdf μορφή
Πατήστε ΕΔΩ για να διαβάσετε ολόκληρο το προεδρικό διάταγμα

Posted by seliniotis on 7:53 μ.μ.. Filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response

0 σχόλια for "Εκδόθηκαν τα Προεδρικά Διατάγματα για τις 13 Περιφέρειες"

Leave a reply